Ředitelův rádce při změnách v zaměstnávání pedagogů
strana 88 PRACOVNÍ DOBA A DOBA ODPOČINKU 3.3 Přestávka v práci Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po šesti hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v tr- vání nejméně 30 minut . Mladistvému zaměstnanci musí být tato pře- stávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodiny nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na od - dech a jídlo , přičemž se tato doba započítává do pracovní doby. Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut . Přestávky v práci na jídlo a od- dech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby. Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech s e nezapočítávají do pracovní doby . Nepřetržitý odpočinek mezi směnami Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby za- městnanec měl mezi koncem jedné směny a začátkem následující směny nepřetržitý odpočinek po dobu alespoň 11 hodin , zaměstna- nec mladší 18 let po dobu alespoň 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích. Odpočinek může být zkrácen až na osm hodin během 24 hodin po sobě jdoucích zaměstnanci staršímu 18 let za podmínky, že násle- dující odpočinek mu bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpo- činku mimo jiné v nepřetržitých provozech, při nerovnoměrně rozvr- žené pracovní době a při práci přesčas. Přestávka na jídlo a oddech Rozdělení přestávky Krácení odpočinku
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTE5NTAy