Poradce ředitelky mateřské školy | ročník XII • číslo 10 • červen 2023

PORADCE ŘEDITELKY MATEŘSKÉ ŠKOLY | červen 2023 29 hygiena a stravování jen „vyhláška o školním stravování“) denně dostat 90g brambor . Při za- počtení tolerance +/− 25% je to tedy 68–113 g brambor denně. K naplnění spotřebního koše by každé dítě v kategorii 3–6 let mělo během jednoho kalendářního měsíce (většinou 20 stravovacích dní) dostat na talíř cca 1 800 g brambor. Normu- jeme tzv. „jak nakoupeno“, tedy počí- táme se ztrátami loupáním či škrábá- ním, které jsou v závislosti na druhu brambor a použité metodě 20–35%. Brambory můžeme upravovat růz- nými způsoby (vařené, pečené, plně- né, zapékané, gratinované, ve formě kaše nebo bramborového těsta – jako placky, noky, halušky, šišky, škubánky, bramborové či chlupaté knedlíky). Pro zpestření jídelníčku můžeme zařadit také bramborovo-zeleninové pyré . Existuje mnoho variant, jak brambo- ry zkombinovat se zeleninou (brambo- ry a celer, brambory a kořenová zele- nina, brambory a hrášek či brambory a dýně). Brambory nemusí být pouze přílohou. Mohou být součástí polé- vek (květáková, brokolicová, brambo- račka, kulajda, koprová či houbová). Krémové polévky jimi lze též zdravě zahušťovat. S úspěchem je také mů- žeme použít jako součást těsta někte- rých moučníků (makovec, bublanina). Látky obsažené v luštěninách Luštěniny se mezi lidmi netěší příliš dobré pověsti. Od nepaměti však pro člověka představovaly kvalitní zdroj rostlinných bílkovin . Obsahují také celou řadu vitaminů (zejména skupiny B), minerálních látek a vysoký obsah vlákniny. V jídelníčku dětí by rozhodně neměly chybět. V luštěninách je ale přítomna také řada látek, které mohou mít negativ- ní vliv na zdraví a jejich obsah se liší u jednotlivých druhů (nejvíce v sóji, nej- méně v červené čočce). Většinu z nich lze z luštěnin odstranit dostateč- nou tepelnou úpravou či namáčením. Dobu namáčení i vaření je vždy potře- ba dodržet, je u každé luštěniny jiná a měla by být vždy uvedena na obale. Vodu z namáčení dále nepoužíváme a luštěniny vaříme v čisté vodě. I když luštěniny uvaříme správně, malé množství látek, které mohou zatěžovat trávení a způsobovat na- příklad nepříjemné nadýmání, může v pokrmu zůstat. Zařazování luště- nin do dětské stravy by tedy mělo být postupné . U předškoláků je vhodné luštěniny podávat nejprve v malém množství jako součást polévek nebo pomazánek. V takové podobě je vel- mi dobře přijímají. Po nějaké době pak můžeme zkusit přistoupit k podávání pokrmů s vyšším obsahem luštěnin, a to například luštěninových polévek (z červené čočky, fazolová, čočková, hrachová) a pololuštěninových jídel (ri- zoto s čočkou, bramborový guláš s fa- zolemi, hrách a kroupy, cizrnové kari, indická čočka na zelenině, kuskus s fa- zolemi a zeleninou). Tofu a tempeh jsou výrobky ze sóji. Tofu je výživově méně hodnotné, tem- peh je výživově hodnotnější, ale také dražší. Má vysoký obsah lehce stravi- Při přípravě luštěnin je důležité dbát na dobu namáčení a vaření dle instrukcí na obalu. Zabráníte tak negativním vlivům na dětské zdraví. název koeficient brambory 1,0 brambory loupané 1,4 bramborová kaše v prášku 7,0 bramborové knedlíky v prášku 2,0 bramborové těsto 2,0 Zařazování potravin do spotřebního koše ve skupině brambory

RkJQdWJsaXNoZXIy MTE5NTAy