Poradce ředitelky mateřské školy | ročník XII • číslo 10 • červen 2023

PORADCE ŘEDITELKY MATEŘSKÉ ŠKOLY | červen 2023 28 hygiena a stravování B rambory jsou jednou z nejvý- znamnějších zemědělských plo- din a jídelníček bez nich si vět- šina z nás nedovede ani představit. Dalo by se říci, že luštěniny jsou jejich pravým opakem. Obecně nejsou příliš vyhledávané a v jídelníčcích jsou zařa- zovány střídmě. Brambory i luštěniny jsou však důležitými složkami lidské stravy . Pro jídelníček MŠ představují relativně levné komodity, které obsa- hují řadu zdraví prospěšných látek. Látky obsažené v bramborách Brambory jsou velmi důležitým zdro- jem vitaminu C , ale i dalších vitaminů (například B1, B2 a PP) a některých minerálních látek, zejména draslíku, ale také hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu či jódu. Vitamin C je rozpust- ný ve vodě, takže se při dlouhém na- máčení či vaření brambor ztrácí. Na- víc snadno oxiduje, což znamená, že u oloupaných a nakrájených brambor ponechaných na vzduchu jeho obsah rovněž klesá. Ztrátám vitaminů může- me částečně zabránit tím, že budeme brambory krájet vždy bezprostřed- ně před jejich přípravou , oloupané krájené brambory nebudeme máčet a vařit zbytečně dlouho, popřípadě i vývar z vaření oloupaných krájených brambor použijeme při přípravě pokr- mů (bramborová česnečka). Nejvíce vitaminu C si zachovají brambory vařené ve slupce . Další ze zmiňovaných důležitých látek obsa- žených v bramborách je draslík, který napomáhá udržovat správnou hladi- nu krevního tlaku a zároveň podporu- je normální činnost nervové sousta- vy. Významnými zdroji draslíku jsou dále také luštěniny, ořechy nebo ovo- ce. Brambory také obsahují důležitou vlákninu, která zajistí delší pocit sy- tosti a je důležitá pro správnou funkci a zdraví střev. Brambory mohou obsahovat také toxické látky . Jejich obsah se zvyšu- je, když jsou brambory na světle a také pokud klíčí či jsou zelené. V rámci hru- bé přípravy tak z brambor vždy odstra- níme zelené části a klíčky i s očkem. Brambory ve spotřebním koši Brambory by měly v dětské výživě na- pomáhat plnění dávky sacharidů, ale také vitaminu C. Ve školních jídelníč- cích většinou nebývá problém s na- plněním této skupiny . Patří do ní tyto komodity: brambory, brambory loupa- né, bramborová kaše v prášku, bram- borové knedlíky v prášku, bramborové těsto. Bramborové polotovary, jako je například bramborová kaše v prášku nebo sušené těsto na bramborové knedlíky, bychom měli do spotřebního koše zadávat s příslušným koeficien- tem podle obsahu brambor ve výrob- ku. Tento koeficient je poměrně vy- soký, neboť se jedná o dehydrované výrobky. Nejlepší variantou pro jídel- níček dětí je ale samozřejmě výroba pokrmů z čerstvých brambor . V rámci školního stravování by předškolní děti měly podle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravová- ní, ve znění pozdějších předpisů (dále Brambory a luštěniny: Zásadní postupy zařazení (ne)oblíbených potravin do dětského jídelníčku Přestože jsou brambory u dětí většinou oblíbenou součástí stravy a luš- těniny velmi neoblíbené, jsou obě tyto kategorie nezbytnou součástí je- jich jídelníčku. Jaké látky obsažené v bramborách jsou pro děti zásadní? Jak zabránit ztrátám vitaminů při zpracovávání brambor? A v čem může být nebezpečná konzumace některých luštěnin, například sóji? Ing. Kateřina Pilařová, DiS. Nejvíce vitaminu C si zachovají brambory vařené ve slupce.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTE5NTAy