E-learning si můžete prostudovat z pohodlí domova či kanceláře v čase, který vám vyhovuje, a ověřit si své znalosti v interaktivních testech.
Cíl e-learningu
Cílem našeho e-learningu Školní jídelna v paragrafech je poskytnout vám užitečné informace o vedení jídelny podle aktuálních právních předpisů.
V jednotlivých lekcích se podrobněji podíváme na národní i nadnárodní legislativní požadavky či pracovní náplň vedoucího jídelny. Dále poradíme, jak na povinné zpracování příručky HACCP a které jsou nejčastější chyby při jejím zpracování. Chybět nebudou ani doporučené postupy při výpočtu spotřebního koše. Ukážeme si, jak postupovat v případě kontroly z Krajské hygienické stanice či z ČŠI. Eliminujte možnou hrozby sankce a věnujte školní jídelně patřičnou pozornost.
Klikněte zde pro detailní program e-learningu.
Komu je e-learning určen
E-learning Školní jídelna v paragrafech je určen všem ředitelům škol a školských zařízení, zástupcům ředitele, vedoucím jídelny a dalším provozovatelům stravování ve školách.
Další informace
Jako účastník kurzu obdržíte CERTIFIKÁT o jeho absolvování, který můžete využít ve svém CV v části o doplňkovém odborném vzdělávání.
Program
Každý týden od nás obdržíte jednu výukovou lekci, která je doplněná o interaktivní prvky a check-listy.
Na závěr každé lekce jsme pro vás připravili test s nabídkou odpovědí, v němž si ověříte, zda jste dané problematice porozuměli. Navíc máte možnost položit doplňující dotaz vztahující se k obsahu lekce či tématu e-learningu. Zprostředkujeme vám odpověď odborníka.
HARMONOGRAM E-LEARNINGU:
1. Lekce: Vedení jídelny – pravidla a úskalí (26. 4. 2019)
- Legislativní požadavky na chod jídelny (• Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování • Vyhláška č. 410/2005 Sb., hygienické požadavky na prostory a provoz škol • Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin • Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby • Vyhláška č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování • Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce • Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví)
- Jmenování a profesní ukotvení vedoucí jídelny
- Pracovní náplň a kompetence vedoucí jídelny
- Tipy dobré praxe
2. Lekce: Jak plnit hygienické požadavky a předpisy (3. 5. 2019)
- Legislativní požadavky vycházející z vyhlášky 137/20114 Sb. o hygienických požadavcích
- Nařízení ES č. 852/2004
- HACCP ve školní jídelně krok za krokem (kontrolní postup pro zajištění zdravotní nezávadnosti pokrmů
- Povinné zpracování příručky HACCP
- Nejčastější chyby
- Vzory: Tabulka zásad HACCP a jednoduchá osnova pro sestavení příručky
3. Lekce: Spotřební koš versus potravinové intolerance a alergie (10. 5. 2019)
- Skupiny spotřebního koše
- Výpočet SK pro věkové skupiny
- Jak postupovat v případě potravinové intolerance a alergie
- Jak se vyvarovat nejčastějších chyb
- Jak na výpis vydaných potravin a skladovou kartu
- Vzor: Metodika pro výpočet spotřebního koše
4. Lekce: Kontroly a sankce (17. 5. 2019)
- Kontroly Krajské hygienické stanice (aktuální požadavky)
- Kontroly z ČŠI
- Práva a povinnosti obou stran
- Možné sankce pro školská zařízení
- Nejčastější pochybení při provozu jídelny