Aktuální změny pro zaměstnavatele v oblasti DPP/DPČ

Legislativní změny týkající se pracovněprávních vztahů konaných mimo pracovní poměr stále pokračují, a zaměstnavatelé proto musí být ve střehu! Pojďte se seznámit s plánovanými změnami.

Právo na dovolenou pro DPP a DPČ

Zaměstnanci na DPP/DPČ mají nárok na dovolenou při splnění dvou hlavních podmínek: pracovněprávní vztah musí trvat nepřetržitě alespoň 4 týdny (28 kalendářních dnů) a zaměstnanec musí v kalendářním roce odpracovat alespoň 80 hodin. Týdenní pracovní doba se pro účely dovolené stanoví na 20 hodin, bez ohledu na skutečný rozsah práce sjednané v dohodě.

Rozvržení pracovní doby a příplatky

Od října 2023 je povinností zaměstnavatelů vypracovat rozvrh pracovní doby i pro zaměstnance na DPP a DPČ, přičemž musí dodržovat pravidla pro odpočinkové přestávky, nepřetržitý denní a týdenní odpočinek a další. Zaměstnavatelé musí také zajistit příplatky za práci ve svátek, noční práci, práci ve ztíženém pracovním prostředí a o víkendech i pro zaměstnance na dohodu.

Změny v sociálním zabezpečení od 1. 7. 2024

Od 1. 7. 2024 zavádí tisk 570 nový systém odvodů pro DPP. Odvody sociálního pojištění se nebudou platit při souběhu dohod u více zaměstnavatelů. Dva limity pro účast na pojištění (25 % průměrné mzdy u jednoho zaměstnavatele a 40 % průměrné mzdy u více zaměstnavatelů) budou zrušeny. Zaměstnavatelé se musí registrovat do 30 dnů od 1. 7. 2024.

Nepřihlášený zaměstnavatel

Každý zaměstnavatel, který zaměstnával zaměstnance na DPP před účinností nového zákona (1. 7. 2024), se musí přihlásit do registru zaměstnavatelů do 30 dnů od účinnosti zákona. Tento krok je nutný pro zajištění souladu s novými právními předpisy a pro správné odvodění pojistného.

Hlavní změny od 1. 1. 2025

Zaměstnavatelé mohou využít výhod „režimu oznámené dohody“, který umožňuje prvnímu zaměstnavateli, jenž oznámí územní správě sociálního zabezpečení svůj záměr, využít vyšší limit pro odvody. Tento vyšší limit (25 % průměrné mzdy, tedy 10 500 Kč pro rok 2024) se zachovává pouze pro jednoho zaměstnavatele.

Pro ostatní zaměstnavatele spadají DPP pod režim účasti na pojištění platný pro jiné pracovněprávní vztahy, přičemž se zohledňuje výše sjednaného příjmu. Zaměstnání je pak považováno za zaměstnání malého rozsahu, pokud příjem nepřesahuje 4 500 Kč měsíčně v roce 2025.

Úprava zdravotního pojištění a zdanění

Od 1. 1. 2025 se sjednotí lhůta pro oznamování nástupu zaměstnance na DPP a DPČ s nemocenským pojištěním na 20. den následujícího měsíce. Srážková daň ve výši 15 % bude odváděna z příjmů pod limitem nemocenského pojištění. Pokud zaměstnanec překročí tento limit, bude hradit zálohovou daň.

Stále platí, že do konce roku 2024 mohou zaměstnanci na DPP vydělávat do 10 000 Kč měsíčně bez povinnosti hradit sociální a zdravotní pojištění. Mohou také uplatnit daňové slevy, pokud podepíší tzv. „růžové prohlášení“.

Povinnosti od 1. 7. 2024

Zaměstnavatelé musí do 20. dne následujícího měsíce:

  • Oznamovat nástupy a skončení zaměstnání na DPP, i když zaměstnanec není účasten nemocenského pojištění.
  • Zasílat informace o vyměřovacím základu zaměstnance na DPP, i když nebude účasten nemocenského pojištění (zúčtovaný příjem nebyl vyšší než 10 000 Kč, oznamovat se bude i nulový příjem).
  • Poskytovat výdělkové informace zaměstnanců na dohodu na OSSZ/ČSSZ.

Pokud uzavřete DPP v průběhu srpna 2024, musíte údaje o zaměstnanci nahlásit do 20. září 2024. Použijte formulář „Výkaz DPP“ – Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce.

Váš partner ve světě personalistiky

Další články

Zpracování otisků prstů v docházkovém systému: Proč je problematické

Používání otisků prstů pro účely docházkového systému je v České republice problematické z pohledu zpracování biometrických údajů. Podle GDPR jsou...

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti 2024: Zásadní změny a rozšíření povinností

Od října 2024 vstupuje v České republice v platnost nový zákon o kybernetické bezpečnosti (ZKB), který přináší významné změny a...

Odpovědnost učitele na školním výletu – Co byste měli vědět

Plánujete školní výlet? Zjistěte, jakou odpovědnost nese učitel a škola za případné újmy. V článku se dozvíte, kdy je možné...

Nová pravidla pro genderovou vyváženost ve vedení firem: Co to znamená pro ženy i muže?

V posledních letech se stále více diskutuje o rovnosti žen a mužů na pracovišti, a nyní přichází Evropská unie s...

Uhlíkové clo (Mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích – CBAM)

Co je CBAM? CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) je nástroj EU zaměřený na vybírání uhlíkového cla z dovozu výrobků a...

Efektivní administrativa ve školství: Pracovněprávní směrnice

V tomto článku se zaměříme na tvorbu pracovněprávních předpisů ve školství dle § 305 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce....