PhDr. Michal Kolář

Michal Kolář je přední český etoped a psychoterapeut. Řešením školního násilí a šikanování se zabývá více než třicet let. Vytvořil původní teorii, diagnostiku a léčbu školního šikanování. Realizoval první celonárodní výzkum výskytu šikanování na základních školách v ČR (2001). Vytvořil a ověřil Český školní program proti šikanování, který má nejlepší výsledky na světě.

Odborně garantoval projekt MIŠ – Minimalizace šikany (2005-2007). Problematiku školního násilí a šikanování přednáší na vysokých školách. Spolupracuje s Mezinárodní a Evropskou observatoří školního násilí, první nevládní organizací v USA Beyondbullies (beyondbullies.org), Ministerstvem školství ČR, Českou školní inspekcí a dalšími institucemi. Dlouhodobě se snaží uspokojovat zájem pedagogů a dalších odborníků o výcvikové kurzy zaměřené na prevenci tohoto destruktivního fenoménu. Kromě toho poskytuje konzultace, supervize a poradenskou službu.

Je autorem několika knih a publikací k této problematice: Skrytý svět šikanování (1997, 2000), Bolest šikanování (2001, 2005), Násilí a šikanování (2005), Nová cesta k léčbě šikany (2011), Výcvik odborníků v léčbě šikany (2013) atd. Publikuje v odborných a populárních časopisech.

Další autoři

Ing. David Borovský

David Borovský je absolventem oboru Technika životního prostředí na Strojní fakultě ČVUT v Praze.Od roku 2011 je zapsán do Seznamu energetických specialistů. Jeho klíčovou kvalifikací jsou alternativní zdroje energie a energetická náročnost budov. Působí na pozici Konzultant – Energetický specialista ve společnosti AF-Consult Czech Republic s r.o., kde se zabývá problematikou úspor energie, energetické náročnosti budov a soustav zásobování teplem. Podílel se na zpracování řady energetických auditů, průkazů energetické náročnosti budov a územních energetických koncepcí.

Mgr. David Zahumenský

Touha využít právo jako nástroj k dosahování spravedlnosti jej vedla k tomu, že v roce 2005 začal pracovat v Lize lidských práv, posléze se stal jejím předsedou.Věnoval se zde zejména zdravotnickému právu a právu lidí se zdravotním postižením, ale i právu pracovnímu. Za porušení informovaného souhlasu vysoudil pro klientku 300 tisíc korun. Několikrát uspěl u nejvyšších soudů či soudu ústavního, úspěšný byl také ve Štrasburku. Je členem Rady vlády pro NNO, působil ve Výboru pro lidská práva a biomedicínu. 

Mgr. Jiří Helán

Mgr.Jiří Helán je advokátem, spoluautorem prvního e-learningového kurzu o právu nemovitostí a smlouvách podle nového občanského zákoníku a garantem portálu www.kontrolasmluv.cz zaměřeného na online kontrolu rezervačních a kupních smluv.

PaedDr. Pavlína Baslerová

Pavlína Baslerová během své více než třicetileté praxe pracovala jako učitelka na zvláštních školách pro tělesně postižené a slabozraké žáky, jako speciální pedagog v SPC, 16 let řídila speciální školu pro žáky s mentálním postižením od tří do 26 let. V současné době již čtvrtým rokem působí na Ústavu speciálně pedagogických studií v Olomouci, kde se zabývá především oblastí poradenství.Je také zakládající členkou Asociace pracovníků SPC, kde 8 let vykonávala funkci předsedkyně asociace.

Mgr. Petr Uklein

Petr Uklein je právník advokátní kanceláře AZ LEGAL, který působí v advokacii již 7 let a zaměřuje především se na obchodní právo.Vystudoval obor Právo a právní věda na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Ve své praxi se věnuje zejména obchodnímu, insolvenčnímu, exekučnímu, občanskému právu a otázkám spojeným s uplatňování nároků a jejich vymáhání. Od roku 2019 působí v  AZ LEGAL, advokátní kancelář, s.r.o., ve které se spolu s kolegy z dalších právních odvětví snaží i prostřednictvím moderních technologií, zejména natáčením výukových videí a pomocí sociálních sítí propagovat právní témata způsobem, který je srozumitelný a snadno pochopitelný pro širokou veřejnost.

Kolektiv autorů