Novela zákoníku práce 2024: Co potřebujete vědět o změnách platných od 1. srpna

Dne 1. srpna 2024 vstoupila v platnost zásadní novela zákoníku práce, která přináší významné změny v pracovním právu. Tyto úpravy ovlivní zaměstnance i zaměstnavatele v několika klíčových oblastech. Podívejme se na ty nejdůležitější novinky, které je dobré mít na paměti.

Valorizační mechanismus minimální mzdy

Jednou z největších novinek je zavedení valorizačního mechanismu minimální mzdy. Tento nový systém výpočtu bude vycházet z průměrné měsíční mzdy v ČR, násobené koeficientem, který stanoví vláda na dvouleté období. Každý rok bude Ministerstvo práce a sociálních věcí oznamovat novou výši minimální mzdy pro následující rok. Do konce roku 2024 však ještě platí stávající pravidla.

Zrušení zaručené mzdy v soukromém sektoru

Další zásadní změnou je zrušení zaručené mzdy v soukromém sektoru. Od srpna 2024 už zaměstnavatelé nebudou povinni dodržovat osm skupin prací, jak tomu bylo dosud. Nově bude jediným závazným číslem pro odměňování zaměstnanců minimální mzda. Ve veřejném sektoru dojde k redukci počtu skupin prací a zavedení čtyř úrovní zaručeného platu.

Příplatek za zvýšenou zátěž ve zdravotnictví

Zaměstnanci ve zdravotnictví mohou od 1. srpna 2024 očekávat příplatek za celodenní směny ve výši 20 % průměrného hodinového výdělku. Tento příplatek se bude týkat nejen zaměstnanců v hlavním pracovním poměru, ale i pracovníků pracujících na základě dohod o provedení práce (DPP) a dohod o pracovní činnosti (DPČ).

Odměny z DPP a DPČ a nové povinnosti zaměstnavatelů

Novela také zavádí možnost sjednat měsíční odměnu z dohod o provedení práce a pracovní činnosti s přihlédnutím k noční práci, práci o víkendech nebo ve ztíženém prostředí. Zaměstnavatel bude povinen vyplatit příplatky za hodiny nad sjednaný rozsah práce.

Změny v oblasti dovolené

V oblasti dovolené přináší novela několik důležitých změn. Rozšiřuje se nárok na dodatkovou dovolenou pro zaměstnance Vězeňské služby a Probační a mediační služby, kteří pracují přímo s obviněnými či odsouzenými. Zároveň se ruší povinnost sestavovat plán dovolených na začátku roku, což přinese větší flexibilitu při plánování dovolené během roku.

Samorozvrhování pracovní doby: Účinnost odložena na 2025

Jedna z očekávaných novinek, kterou je samorozvrhování pracovní doby zaměstnancem, má odloženou účinnost až na 1. ledna 2025. Od tohoto data si budou zaměstnanci moci sami rozvrhovat pracovní dobu na základě písemné dohody se zaměstnavatelem. Tato možnost se bude týkat nejen zaměstnanců v pracovním poměru, ale také těch pracujících na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti.

Přechodná ustanovení a staré dohody

Dohody o provedení práce a pracovní činnosti uzavřené do 31. prosince 2024 budou moci pokračovat podle dosavadních pravidel až do konce roku 2025. To poskytuje zaměstnavatelům i zaměstnancům čas přizpůsobit se novým podmínkám.

Novela zákoníku práce přináší mnoho nových pravidel a povinností pro zaměstnavatele i zaměstnance. Je důležité se s těmito změnami seznámit a připravit se na jejich dopady. Ať už jste zaměstnanec, nebo zaměstnavatel, věnujte pozornost novým pravidlům odměňování, dovolené i pracovní doby.

Konference: 2 novely zákoníku práce + novela zákona o zaměstnanosti 2024/2025

Další články

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti: Co jako organizace musíte vědět?

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti přináší jasné postupy a povinnosti pro organizace při řešení kybernetických bezpečnostních incidentů. Tyto postupy zahrnují...

Nová pravidla pro kamerové systémy ve školách: Co by měly školy vědět?

Kamerové systémy jsou dnes nedílnou součástí mnoha škol. Instalace kamerových systémů ve školách se stává častější, ale je nutné dodržovat...

Přichází generace Z: Nastavení HR procesů ve firmě

Generace Z představuje novou skupinu zaměstnanců s odlišnými hodnotami a pracovními návyky. Vyznačují se inovativním myšlením a technologickou zdatností. Jaké...

Posuzování kvalifikace ve veřejných zakázkách: Jak zajistit bezchybné doklady a splnění podmínek?

V procesu veřejných zakázek hraje posuzování kvalifikace klíčovou roli. Kvalifikace ovlivňuje, zda je dodavatel schopen splnit požadavky zakázky, a tím...

Velká novela zákona o DPH od 1. 1. 2025: Jaké změny přinese?

Od 1. ledna 2025 vstoupí v platnost velká novela zákona o DPH, která přináší zásadní změny pro plátce daně. Tato...

AI Akt platný od 1. srpna: Jak na posouzení dopadů

Od 1. srpna 2024 vstupuje v platnost Akt o umělé inteligenci (AIA). Tato legislativa přináší nové povinnosti pro organizace, které...