Strava pro celiaky, diabetiky i další: Nová metodika řeší dietní stravu ve školách
Novou metodiku, která počítá se zajištěním dietní stravy pro celiaky a žáky a studenty s dalšími dietami souvisejícími s jejich zdravotním stavem, představili na tiskové konferenci zástupci Státního zdravotního ústavu a ministerstev. Školy by podle státu měly mít v budoucnu povinnost takovou stravu zajistit, připravuje se aktualizace spotřebního koše, který výživové požadavky jídel stanovuje.
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že metodika počítá i s dovozem balíčků nebo ohříváním jídla, které dítěti doma připraví rodiče. Stanoví také návody, jak při zajišťování dietního jídla postupovat. „Bude větší volnost pro ty, kteří tato jídla vaří, jak se mezi těmi mantinely pohybovat,“ řekl Válek. Podle šéfky SZÚ Barbory Mackové by základem mělo být, aby škola byla schopná dietní jídlo dětem alespoň ohřát a zároveň zabránit kontaminaci alergeny, které jsou pro nemocné ohrožující.
Jan Mareš, vedoucí sekce vzdělávání MŠMT uvedl, že nařídit školám, aby zajistily dietní stravování, není jednoduché – mj. proto, že některá zařízení dětem poskytují nejen obědy, ale celodenní stravování. Aby povinnost byla pro školy závazná, musela by se ovšem změnit vyhláška ministerstva školství. I tak některé školy už takové stravování poskytují. „Je před námi velký úkol vysvětlit to všem, zřizovatelům, ředitelům a ředitelkám i personálu, aby nebyly žádné obavy,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík.